KONTAKT

Dom upokojencev Vrhnika
IDRIJSKA CESTA 13
SI-1360 VRHNIKA

T: +386 (0) 1 757 01 00
F: +386 (0) 1 757 01 11

E: info@du-vrhnika.si
W: www.du-vrhnika.si

KJE SMO

Dne 16.1.2019 smo slovesno odprli Demenci prijazno točko v našem Domu, s čimer smo se pridružili ostalim demenci prijaznim točkam po Slovenji pod okriljem društva Spominčica-Alzheimer Slovenije.  

»V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.«

Te besede dr. Aleša Kogoja je Maja Švajger, povezovalka programa, povedala ob začetku prireditve. V bogatem kulturnem programu so se nam predstavili Sončki – hišni pevski zbor stanovalcev in skupina mladih pevk Šelestet. Z veseljem smo prisluhnili ubranemu petju. Gospa Ivanka Kurinčič je v vlogi starejše gospe občuteno prebrala Pesem stare gospe, ki nas je vse spomnila na bogastvo, ki ga v sebi skriva vsak človek. Nagovorile so nas Štefanija L. Zlobec, predsednica združenja Spominčica, direktorica mag. Milena Končina in glavna sestra Veronika Habe, ki so poudarile, kako pomembno je, da se vsi v družbi zavedamo, da so med nami ljudje z demenco in da se moramo vsi potruditi, da  bomo njim in svojcem zagotavljali pomoč, razumevanje in podporo.

Direktorica mag. Milena Končina in Štefanija L. Zlobec sta na vhodna vrata Doma nalepili nalepko s tremi spominčicami, kar je znak, da je v našem Domu Demenci prijazna točka. Po koncu prireditve smo se ob pogostitvi iz domske kuhinje zadržali v prijetnem klepetu in se razšli z obljubo, da se bomo spet srečali.

Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco in njihovim svojcem ter  vsem ostalim v naši lokalni skupnosti. Zaposleni na točki nudimo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se osebe izgubijo in ne vedo, kje so. Namen ozaveščanja in informiranja točke je pomoč osebam z demenco in svojcem, da s skupno podporo spodbujamo njihovo samostojnost in poskrbimo za ohranjanje njihovega dostojanstva. Le s skupnim sodelovanjem bodo lahko osebe z demenco ostale čim dlje doma, kar je tudi priporočilo Alzheimer Europe, katere članica je Spominčica-Alzheimer Slovenija.

Nekaj osnovnih informacij si lahko preberete v priloženi zloženki

Lahko pa obiščete spletno stran Spominčice: www.spomincica.si.


V galeriji naših slik pa lahko spremljate pestro dogajanje na enoti Spominčica in Sončnica.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Delimo nekaj koristnih nasvetov, ki so jih pripravili v Slovenskem združenju Spominčica skupaj z različnimi organizacijami in domovi. Namenjeni so še posebej za čas epidemije korone.

10 nasvetov za svojce, ki imajo osebe z demenco v domu upokojencev

10 nasvetov za svojce, ki imajo osebe z demenco doma

10 nasvetov za pomoč osebi z demenco, ki živi sama